Verkeersbelasting voor de kermis in Vlaanderen: nieuwe regels vanaf 2019

Goed nieuws, want vanaf volgend jaar komt er opnieuw een specifieke vrijstelling verkeersbelasting voor kermis- en circuswagens die dienen voor het vervoer van kermis- of circusmateriaal of -dieren en de bijbehorende woonwagens, en die uiterlijk als dusdanig herkenbaar zijn.

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet ook steeds aan volgende basisvoorwaarden voldaan zijn:

  • Het voertuig (de sleep) is bestemd voor goederenvervoer en wordt alleen gebruikt door natuurlijke of rechtspersonen die het goederenvervoer niet als hoofdactiviteit hebben;
  • Het vervoer met het voertuig leidt niet tot concurrentievervalsing (= het voertuig/de sleep mag dus niet gebruikt worden voor bezoldigd vervoer, dus transporten voor rekening van derden).

De Vlaamse Belastingdsdienst bevestigde ons formeel dat kermisgastronomie tevens in aanmerking komt voor deze nieuwe specifieke vrijstelling (diverse eetkramen zoals frituren, smoutebollen, barbe-à-papa’s, … en drankkramen voor gebruik op kermissen).

Het spreekt voor zich dat veel meer kermisreizigers van deze nieuwe vrijstelling zullen kunnen genieten, dan van de oude vrijstelling op basis van het rittenblad. Het is dan ook zonder meer een zeer gunstige evolutie.

Wat velen niet weten is dat deze vrijstelling niet automatisch wordt toegekend: voor ieder voertuig dient de vrijstelling individueel aangevraagd te worden vóór het begin van de nieuwe belastbare periode. Als het gaat om een vrachtwagen(tractor) en hun sleep, is dat dus telkens vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. De vrijstelling zal trouwens ook jaarlijks verlengd moeten worden.

Concreet dringt de tijd dus wanneer een kermisreiziger voor volgend jaar van de vrijstelling wenst te genieten voor zijn vrachtwagen(s) met sleep, want dan moet hij nog vóór 31/12/2018 zijn aanvraag ingediend hebben.

Bij de aanvraag dienen steeds foto’s aanwezig te zijn, om aan te tonen dat de voertuigen aan het criterium van ‘als dusdanig herkenbaar zijn’ voldoen. De kermisreiziger zorgt er best voor dat op de foto’s ook de nummerplaat goed zichtbaar is van de voertuigen waarvoor de vrijstelling wordt aangevraagd.

Op de website van de Vlaamse Belastingsdienst kan een formulier gedownload worden, op basis waarvan de vrijstelling kan aangevraagd worden. De aanvragen kunnen ook meteen worden verwerkt aan één van de Provinciale loketten van de Vlaamse Belastingsdienst, wat waarschijnlijk in veel gevallen de makkelijkste en zekerste oplossing is.

Tot slot willen we nog de kermisreizigers die voor 2018 een rittenblad hebben aangevraagd en ontvingen, waarschuwen dat er begin volgend jaar opnieuw een controle volgt op basis van het effectief gebruik van de vrachtwagens via de metingen van de On Board Unit. Overtreders riskeren dus met (bijna) zekerheid een hoge boete te moeten betalen, want de kans op een mildere behandeling (zoals voor de kalenderjaren 2016 en 2017) is klein. Kermisreizigers met een rittenblad die dus meer dan 30 kalenderdagen hun vrachtwagens/trekkers met sleep gebruikt hebben dit jaar of zullen gebruikt hebben tegen 31/12/2018, sturen dus best dringend hun rittenblad binnen (om hun vrijstelling te herroepen) zodat ze voor 2018 gewoon verkeersbelasting betalen. Ook dit kan natuurlijk gebeuren aan de loketten, samen met de aanvraag voor 2019.

Nummerplaat voor bromfietsen

Vanaf 11 december 2016 is een nummerplaat verplicht voor alle bromfietsen (en gelijkgestelde voertuigen) die in België aan het verkeer deelnemen.
Geen tijd meer te verliezen dus als je hiermee nog niet in orde bent!

Ons advies: ga snel langs bij het postkantoor met het gelijkvormigheidsattest van je bromfiets voor je inschrijvingsaanvraag en bezorg het ons zo spoedig mogelijk.

Wie na 11 december 2016 nog een bromfiets in het verkeer brengt zonder inschrijving, begaat een overtreding van de tweede graad. Het volstaat dat een bromfiets zonder kentekenplaat op het voetpad geparkeerd staat.

Lees verder

Copyright © 2018 Baeyens-Bosteels. Alle rechten voorbehouden. Webconcept by Nextmove.

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.

Indien u uw cookie instellingen niet wijzigt, aanvaardt u ze.

Akkoord