Hoeveel bedraagt de verkeersbelasting nu en hoe kan ik dit zelf berekenen?

Via deze link vindt u de tarieven van de Verkeersbelasting in Vlaanderen voor vrachtwagens (met hun sleep). U berekent uw verkeersbelasting in 3 stappen:

  1. Op pagina 3 van de brochure zoekt u op welke tabel voor u van toepassing is.
    Indien u geen aanhangwagens of opleggers trekt met uw vrachtwagen, dan is dit in rubriek ‘A. Alleenrijdende voertuigen’.
    Trekt u wel (een) aanhangwagen(s) of (een) oplegger(s) met uw vrachtwagen of trekker, dan is rubriek ‘B. samengestelde voertuigen’ van toepassing.
  2. Op basis van het aantal assen van de vrachtwagen/trekker en het (hoogste) aantal assen van de aanhangwagen(s)/oplegger (s) die u trekt met de vrachtwagen/trekker, vindt u terug in welke tabel u moet gaan kijken.
  3. Afhankelijk van Maximale Toegestane Massa (MTM) en van de ophanging van het trekkend voertuig (al dan niet voorzien van luchtvering of van een als gelijkwaardig erkende vering) vindt u in de juiste tabel de verschuldigde verkeersbelasting. De ophanging van de aanhangwagen / oplegger is niet belangrijk.
    Voor de slepen (dus vrachtwagen met aanhangwagen/oplegger) houdt u rekening met de som van de MTM van de vrachtwagen en van de (hoogste) MTM van de aanhangwagen(s)/oplegger(s).

Voorbeeld: een trekker met luchtvering, 2 assen en een MTM van 19 ton die een kraam met 2 assen en een MTM van 10 ton trekt kost 463,56 EUR per jaar aan verkeersbelasting.
voorbeeld

Tip: U neemt er best het identificatieverslag van de Autokeuring bij van de vrachtwagen / trekker, want hierop staat alle informatie die u nodig heeft. Dit verslag ontving u na de eerste autokeuring en heeft u bij iedere keuring opnieuw nodig.

Terug
Volgende vraag

Copyright © 2018 Baeyens-Bosteels. Alle rechten voorbehouden. Webconcept by Nextmove.

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.

Indien u uw cookie instellingen niet wijzigt, aanvaardt u ze.

Akkoord